Katalog uroda dojrzalej kobiety
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak de facto jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą przeważnie możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Oczywiście gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również podstawowym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To smutne, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać produkty, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać sztampowego pieczywa a także wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która gruntownie wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Trzeba niemniej jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co powinno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!