Gluten to wymagany składnik ludzkiego jedzenia.

artykuły dojrzałe piękno

Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak w samej rzeczy jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką najczęściej jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To kłopotliwe, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać artykuły, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać prostego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz