portal firmowe Bieszczady
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak naprawdę jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą najczęściej możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Oczywiście gluten dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia oraz przygotowania innych dań. Niestety, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać towary, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać stereotypowego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!