blog tego szukam
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak ściśle mówiąc jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką przeważnie możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się też bazowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. Niestety, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać sztampowego pieczywa a także wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!