teksty profilaktyczny com
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak w istocie jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą w większości wypadków możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się również podstawowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowania innych dań. To przykre, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać normalnego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która do głębi wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!