serwis strony sejny
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w rzeczywistości jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, jaką zwykle możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To przykre, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać zwykłego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, właśnie dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!